شهرستان فیروزآباد از شهرستانهای استان فارس است. مرکز این شهرستان شهر فیروزآباد است.
شهرستان فیروز آباد با وسعت حدود ۳۵۷۵ کیلومترمربع در جنوب غربی استان فارس و ۹۵ کیلومتری جنوب شهرستان شیراز قراردارد. این شهرستان از شمال به شهرستان کوار و شهرستان شیراز و از جنوب به شهرستان قیر و کارزین و از شرق به شهرستان جهرم و شهرستان خفر و از غرب به شهرستان فراشبند و شهرستان کازرون منتهی میشود. ارتفاع آن از سطح دریا ۱۶۰۰ متر و ارتفاعات عمده آن کوهپادنا بوده که از جهت شمال غربی به جنوب شرقی کشیده شدهاست. وجود این ارتفاعات باعث شده این منطقه از آب و هوایی معتدل برخوردار باشد.
تعدادی از ساکنان فیروزآباد، اهالی گور یا فارس زبانان هستند اما ثبت شدن فیروزآباد به عنوان شهر ملی دست بافتههای عشایری، نشان از اهمیت وجود ایل قشقایی در این شهرستان دارد.
جمعیت زیادی از ایل قشقایی در بخش مرکزی شهرستان فیروزآباد خصوصاً شهر فیروزآباد و روستاهای اطراف ساکن هستند و به همین دلیل نمیتوان این شهرستان را کاملاً فارس زبان یا کاملاً ترکزبان دانست. در حال حاضر قشقایی بودن درصد زیادی از جمعیت این شهرستان انکار ناپذیر است. برخی دیگر از طوایف در فیروزآباد دارای گویش پارسی کوهمره ای هستند که در عصر معاصر در این منطقه و بیشتر در بخش میمند ساکن شدهاند.
عشایر غیر ساکن حدود هشت ماه از سال را در این شهرستان در مناطق قشلاقی و ییلاقی سپری میکنند که دارای فرهنگ خاص خویش میباشند. وجود خاک مرغوب و شنهای حاصلخیز علیرغم کمبود آب شرب و زراعی محیطی مساعد ساخته که بیش از ۳۵٪ از مردم به کارهای کشاورزی اشتغال دارند و این شهرستان یکی از قطبهای مهم کشاورزی بهشمار میرود؛ و در کنار کشاورزی و دامداری که شغل اصلی عشایر میباشد و از منابع ارتزاق آنها میباشد نیز رواج دارد و تقریباً ۲۰٪ جمعیت را به خود مشغول کردهاست.
اطلاعات جمعیتی
جمعیت این شهرستان بر طبق سرشماری سال ۱۳۹۵، برابر با ۱۲۱٬۴۱۷ تن بودهاست.
اشتغال و اقتصاد
صنایع
درحال حاضر در شهرستان فیروزآباد دو شهرک صنعتی فعال فیروزآباد و میمند وجود دارد. این شهرستان دارای یک کارخانه سیمان به نام کارخانه ی سیمان فارس نو میباشد.
بزرگترین کارخانه کربنات سدیم خاورمیانه با نام تجاری کربنات سدیم کاوه در غرب این شهرستان در منطقه کنارسیاه است که به مرحله بهرهبرداری رسیدهاست.
پتروشیمی درحال احداث فیروزآباد نیز که با گذشت چندین سال پیشرفت خاصی نداشتهاست در منطقه جایدشت و در کیلومتر ۱۰ محور فیروزآباد قیر قرار دارد.
همچنین فیروزآباد در میان سه سد تنگاب ،هایقر و سد سلمان فارسی قیرو کارزین قرار گرفتهاست.
میدانهای گازی آغار و دالان نیز به صورت مشترک در شهرستانهای فیروزآباد، فراشبند و قیرو کارزین قرار گرفته که با ۲۷ حلقه چاه تولید روزانه بیش از صد میلیون متر مکعب گاز را دارند که از طریق لوله به پالایشگاه آغار دالان فراشبند فرستاده میشوند.
کشاورزی
این شهرستان با داشتن ۱۵۵۰ هکتار باغ گل محمدی که بخش زیادی از آن در بخش میمند قرار دارد، بیشترین میزان تولید گل و گلاب را در استان فارس دارد. علاوه بر آن براساس گفتههای فرماندار فیروزآباد در این شهرستان ۱۰۰ هکتار انواع گیاهان دارویی و ۳۰۰ هکتار باغ گل نسترن وجود دارد که سبب شده این شهرستان قطب گیاهان دارویی شناخته شود.
شهرستان فیروزآباد سالانه با صادرات ۵۰ تن انواع گیاهان دارویی به خارج از کشور به عنوان قطب تولید گیاهان دارویی در کشور شناخته میشود. ۱۰ هزار نفر از جمعیت ۱۲۰ هزار نفری فیروزآباد به کار تولید و فرآوری گیاهان دارویی اشتغال دارند.
به علت برخورداری از اقلیم مناسب، محصولات کشاورزی گوناگونی از جمله گندم، جو، برنج، انواع مرکبات، صیفی جات، ذرت، خرما، انار، بادام، گردو، زیتون، انگور و حبوبات در آن کشت میشود. بخش عمدهای از محصولات تولیدی این شهرستان را به خود اختصاص داده.
دامداری
فیروزآباد از قطب های مهم دامپروری استان فارس به شمار می رود و بیش از ۵۲۰ هزار راس دام سبک و هفت هزار و ۲۰۰ رأس دام سنگین در این شهر پرورش داده میشود.
صنعت و معدن
شهر فیروزآباد به دلیل قرارگیری در مسیر بنادر جنوب و خلیج فارس و در پی توسعه منطقه انرژی پارس جنوبی در حال رونق اقتصادی است. پروژه های تفریحی و تجاری گوناگونی در این شهر در حال بهره برداری می باشد. از جمله مجتمع تجاری – تفریحی بزرگ فردوسی, کارخانه ی سیمان فارس نو و همچنین کارخانه کربنات سدیم کاوه در فیروزآباد راه اندازی شده که حتی صادرکننده به کشورهای دیگر را نیز دارند.
صنایع دستی و سوغات
از صنایع دستی شهرستان میتوان به گلیم، جاجیم، گبه و قالی درمیان زنان عشایر قشقایی و روستاها که قدمت طولانی دارد اشاره کرد. ضمناً از سوغاتیهای این شهرستان میتوان به حلوای ارده و نان کنجدی (حلوای کشی + کنجد) در شهر فیروزآباد و انواع عرقیات گیاهی با خواص دارویی فراوان در شهر میمند نیز اشاره کرد.