نقش چهار شاهزاده ساسانی در شهر گور
حفاری های باستان شناسی در کاخ کشف شده نزدیکی محوطه منار شهر ساسانی گور، منجر به کشف نقش دیوار نگاره چهار شاهزاده ساسانی روی یکی از دیوارهای منقوش این کاخ شد. این نقش دیوار نگاره ها رنگی هستند.شهر ساسانی گور نخستین شهر دایره ای شکل ایران محسوب می شود که به دستور اردشیر بابکان ساخته شده است. کاوش های باستان شناسی در این شهر ساسانی برای نخستین بار در سال ۱۳۸۴ توسط دیتریش هوف، باستان شناسی آلمانی آغاز شدو پس از آن هیاتی از باستان شناسان ایرانی این کاوش ها را مدتی ادامه دادند
«لیلی نیاکان»، سرپرست ایرانی کاوش های باستان شناسی در شهر گور با اشاره به تازه ترین یافته های باستان شناسی گفت: « بقایای کاخی از دوره ساسانی در کنار محوطه منار شهر گور کشف و کاوش ها در این کاخ منجر به کشف دیواری منقوش شد که بسیار منحصر به فرد است. به تازگی نیز با گسترش حفاری های باستان شناسی در این کاخ، نقش دیوار نگاره چهار شاهزاده ساسانی روی دیوار منقوش آن کشف شده است.»
نقش رنگی چهار شاهزاده: طی کاووش های سال در سال ۱۳۸۴ نقش چهار شاهزاده ساسانی نیز برای اولین بار روی یکی از دیوارهای بدست آمده از این شهر کشف شد. این چهار شاهزاده را دو زن و یک مرد جوان به همراه نوجوانی تشکیل می دهند. این نقش ها در کنار مناره و در نزدیکی چاهی از دوره اسلامی کشف شدند. این برای نخستین بار بود که چنین نقش هایی از دوره اردشیر اول و سال های آغازین شکل گیری سلسله ساسانی بدست آمد. در این نقش یکی از زنان که با تن پوش و صورت کامل بدست آمده در کنار نوجوانی قرار گرفته که بره حیوانی را به بغل گرفته است. مرد جوان نیز در کنار زنی قرار گرفته که تنها تن پوش آن باقی مانده و سر از بین رفته است.
––
برای نخستین بار است که چنین دیوار نگاره های رنگی از دوره ساسانی کشف می شود.
––
کاخ ساسانی کشف شده در نزدیکی محوطه مناره با سنگ های سیاه و سفید تزئین شده است و بقایای ستون های آن شباهت زیادی به حجاری های تخت جمشید دارد.
چندی پیش باستان شناسان با کاوش در بخش شرقی بنای سنگی تخت نشین در شهر گور موفق شدند در ورودی به همراه کف ساسانی آن را کشف کنند.این ورودی شباهت زیادی به دروازه های تخت جمشید دارد اما از نقش برجسته ها خبری نیست.
از آنجایی که شهر گور نخستین شهر دایره ای شکل ایران است اهمیت زیادی دارد. این شهر در سده سوم میلادی ساخته شده و چهار دروازه اصلی داشته است. این دروازه ها عبارتند از باب مهر که از طرف شرق باز می شده است، باب بهرام که از طرف غرب باز می شده است، باب هرمز که دروازه شمالی محسوب می شده و در آخر نیز باب اردشیر که از طرف جنوب باز می شده است.